Eten en drinken moeilijk bv:

*geen pillen door kunnen slikken

*drinken nodig om het eten door te slikken

* verslikken/hoesten tijdens het eten

* met open mond eten/ smakken

*knoeien/kwijlen

Eten en drinken

Voorlichting over hoe en wat u het beste kunt eten en drinken geef ik ook bij u thuis indien gewenst. Bestek, beker, lichaamshouding, verschillende substanties van eten en drinken zijn ook zaken waar ik op let.

Te langzaam of met open mond eten, smakken, niet door kunnen drinken, geen draadjesvlees, yoghurt met stukjes of brood met korst willen eten. Deze eet- en drinkproblemen kunnen komen door afwijkende mondgewoonten.
Dit zijn gewoonten of bewegingen die negatieve gevolgen kunnen hebben voor de gebits stand zoals een overbeet, onduidelijk spreken, slissen, lispelen en gehoorproblemen. Vaak komen een onderuitgezakte houding en concentratieproblemen ook voor. Open mondgedrag, mond ademen, lage tongligging in rust, afwijkend slikken en duimen zijn voorbeelden van afwijkende mondgewoonten.
Er is vaak ook sprake van een afwijkende tongligging in rust en afwijkend slikken. Therapie zal plaatsvinden in overleg met de tandarts of de orthodontist als dit noodzakelijk is.

Ik werk volgens een speciaal programma, Orale Myofunctionele therapie voor kinderen en volwassenen. Dit programma is ontwikkeld in Amerika. Om dit programma te mogen gebruiken heb ik een bijscholing gevolgd. Die werd gegeven door een logopedist en tandarts.

Klik hier vhttps://www.omft.info/wp-content/uploads/2017/09/niels-hulsink-myofunctionele-therapie-2009.pdfoor meer informatie.

Afwijkende Mondgewoonten

  • nagelbijten
  • ademen door de mond
  • mond vaak open, ook een klein beetje
  • afwijkend slikken
  • afwijkende tongligging in rust

Gevolgen van afwijkende mondgewoonten bv:

-tanden ver naar voren

-beugel langer in moeten houden

-hese stem/praten met veel lucht

-niet goed verstaanbaar

-niet alles kunnen eten

-moeite met tanden poetsen

-snurken

Hoe maken we een slikvideo? (bbvms.com)