Taalproblemen komen bij 80% van de kinderen met autisme voor. 25 jaar geleden heb ik er al een scriptie over geschreven. Mijn vader, broer en dochter hebben het. Ik heb dus veel ervaring. Kortom de uitlegmoeder.

Logopedist kan ondersteuning bieden bij autisme

Mensen met wat officieel heet ‘een stoornis in het autistisch spectrum’ hebben moeite met communiceren. Ze worden vaak verkeerd begrepen. Ze vinden het lastig contacten met anderen te leggen. Kinderen zijn vaak sociaal onhandig en vallen bijvoorbeeld anderen steeds in de rede. Of ze nemen iets letterlijk dat figuurlijk is bedoeld. Bij de vraag ‘Wat is er aan de hand?’ kijken ze naar hun handen. Leugentjes uit beleefdheid vinden zij lastig omdat ze hebben geleerd dat eerlijkheid belangrijk is. Voor iemand met autisme is inhoud en gebruik van taal ingewikkeld. Dat heeft niets te maken met intelligentie of sociale omgeving. Eén op de honderd Nederlanders heeft autisme.

puzlelzlel

Logopedist
Een logopedist kan veel betekenen voor mensen met autisme. “Ze worden vaak verkeerd begrepen en hebben moeite om contact te leggen”, legt Anke van Wijk uit. Ze studeerde in 1990 af als logopedist, deed later een master autisme en heeft inmiddels ruim 28 jaar ervaring. “Die problemen zijn een gevolg van een andere hersenstructuur, waardoor ze dingen op een andere manier begrijpen. Mensen met autisme willen vaak concreet en functioneel contact. Zomaar gezellig babbelen vinden ze vaak minder prettig.”

Waarom kan een logopedist hulp bieden? Van Wijk: “De beperking in het omgaan met anderen en de communicatie zijn juist het vakgebied van logopedisten”.

Grapje
Een logopedist kan mensen met autisme handvatten geven hoe je een gesprek voert. Ze kan ook gesprekken oefenen en probeert oplossingen te bedenken voor gesprekken die niet lukken. De logopedist kan ook aangeven wat je wel en niet moet doen. Van Wijk geeft een voorbeeld: “Als iemand tien keer hetzelfde grapje maakt als hij binnenkomt, dan leer ik hem: een grapje vertel je maar één keer, maak de volgende keer dus een ander grapje”.

Tolk
Bij het helpen van kinderen zal de logopedist nauw samenwerken met de cliënt, met ouders, gedragsdeskundigen en als het nodig is de arts. Hoe lang de hulp duurt en hoe vaak er contact is, verschilt van persoon tot persoon. Soms is het een paar keer per jaar, soms een paar keer per week. Een logopedist kan een-op-een begeleiding bieden, maar is ook een soort tolk van de persoon met autisme naar zijn omgeving. De logopedist legt uit wat autisme precies is en hoe dit zich bij iemand uit. Dat is belangrijk voor gezinsleden, leerkrachten of anderen. “Logopedisten kunnen veel betekenen voor iemand met autisme”, meent Van Wijk. De logopedist kan niet alles, maar kan wel aangeven dat ook opvoeden, omgangsvormen en leren anders verloopt bij mensen met een autistische stoornis.
Wie meer wil weten over het werk van logopedisten of op zoek is naar een logopedist in de buurt, kan zoeken op www.logopedie.nl. 

Onderstaande tekst is overgenomen van de website van mijn vakvereniging de NVLF, Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie.